Motorlar Yataklarda Nasıl Bir İşleve Sahiptir? HASTANE YATAKLARINDA MOTOR İŞLEVLERİ1. Motorun GörevleriGenellikle 1. motorlar hasta karyolalarında yatak başının yükseltilmesi, oturur pozisyona getirilmesi amaçlı kullanılır. El kumandası sayesinde hasta karyolasının sırtını 0 dereceden başlayarak 90 dereceye kadar istediğimiz açıda ayarlayabiliriz. Bu özellikle genellikle yatmakta olan hastaların zorlandıkları pozisyonlara rahatlıkla getirilebilir. Örneğin hasta baş ucunu teleziyon seyretme hizasında kaldırma, yemek yeme pozisyonuna gelebilme gibi durumlarda sıklıkla kullanılır. El kumandısının son üst kısmında bulunan tuşa basılı tutarak karyolamızın başını istediğimiz ayara gelene kadar basabiliriz. Rahat ettiğimiz pozisyona gelince elinizi çekiniz eğer istediğiniz pozisyona gelmediyse basılı tutmaya devam ediniz. Aynı kısmı indirmek istediğimizde ise el kumandasının sol alt köşesinde bulunan tuşa aynı anda basabiliriz. Evde bakıma muhtaç durumda olan hastalarda farklı durumlar mevcuttur. Bunlar baypas ameliyatı olabilir, yatalak hasta olabilir, felçli hasta olabilir, mama ile beslenen hasta olabilir. Her durumda hasta yukarıda bahsettiğimiz pozisyonlara ihtiyaç duyabilir, bu nedenden dolayı bu motorun görevi çok önemlidir.
2. Motorun Görevleri2. motor tüm hasta karyola modellerinde ayak ucunu ayarlamaya yarar. Bu motor ayak ucunu 0 dereceden başlayarak 45 derecelik yüksekliğe kadar kaldırabilir. Hastamızın ayağını yüksekte tutma durumlarında bu motor kullanılır, 2 motorlu modellerde kumandanın sağ üst köşesinde hasta yatağının ayak ucunu kaldırmaya yarayan bir tuş mevcuttur, bu tuşa basılı tuttuğunuz sürece yükselme devam eder. Elimizi çektiğimiz anda hareket durur, indirmek içinse kumandanın sağ alt kenarında tuşu kullanarak ayak ucunu indirebiliriz. Bu pozisyona ihtiyaç duymamızın sebebi hasta kan dolaşımının düzenlenmesi olduğu gibi doktor tavsiyesi ile ayakların veya tek bir ayağın yüksekte tutulması gerekebilir, bu nedenle 2 motorlu karyolaların hepsinde bu özellik mevcuttur .
3. Motorun Görevleri3.motor hasta karyolasının sabit bir yükseltiden başlayarak 130 santimetreye kadar yükseltebilir. 3 motorlu modellerde kumanda tuş takımı dizilişi yukarda aşağı olarak sıralanmaktadır, en alt tuşlar 3. motoru kumanda etmektedir. Kaldırma tuşuna basılı tuttuğumuz sürece 55 cmden başlayarak 130 cm yükseltiye getirebiliriz. Bu özelliğe neden ihtiyaç duyulmuştur? Hastane ortamında nasıl ki doktor ve hasta bakıcılar hastaya müdahele ederken eğilmeden kolaylıkla işlem yapabiliyor, evde hasta bakımı yapan hasta yakınları ve bakıcılar da aynı şekilde hasta bakımını yapabilir. Bir çok hasta yakını hastasını kaldırıp indirmede, altını değiştirmede zorlandığı için bel fıtığı olmuştur. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda 3 motorlu hasta karyolasının tercih edilme oranı artmaktadır. Bu modeller genellikle ağır modellerdir ancak profesyonel ekibimizle gerektiğinde demonte olarak İzmir'deki hasta yakınlarının kurulumunu bizzat yapıyoruz.
4. Motorun Görevleri4. motor genellikle profesyonel hasta bakıcıların ve doktorların kullandığı bir özelliktir. Bunun genel adı trendelenburg diye bilinir, kolay tanımı ise şöyledir: Çocuk parklarındaki tahteravalli gibi hareket etmektedir. 4 motorlu hasta karyolasına genellikle ev ortamında ihtiyaç duyulmaz ancak profesyonel hasta bakımlarında tercih edilen bir hasta karyolası modelidir. |
179 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |